Het certificatieschema van Betervoor Natuur & Boer Zuivel wordt herzien. In de komende periode worden deplannen daartoe verder uitgewerkt tot een concreet voorstel.

Doel van de herziening
De herziening zorgt ervoor dat een volgende stap kan worden gezet in de verduurzaming van de zuivelketen. De eisen worden, daar waar nodig en mogelijk, met innovatieve en praktische verbeteringen aangepast en volgt op eerdere stappen in dierenwelzijn, natuur en een gezond verdienmodel voor de melkveehouders.

Vier pijlers
De kern van de nieuwe plannen wordt gevormd door vier pijlers: 

1. Verbetering van klauwgezondheid via een mobility score
Gezonde klauwen zijn cruciaal voor het welzijn van koeien. Met de invoering van de mobility score kunnen melkveehouders de gezondheid van de klauwen beter monitoren. Deze methode helpt om vroegtijdig signalen op te vangen wanneer een koe minder goed loopt, zodat snel actie kan worden ondernomen. Samen met klauwverzorgers werken melkveehouders zo aan het verbeteren van de klauwgezondheid van hun vee. 

2. Verhogen van biodiversiteit in samenwerking met Naturalis
In samenwerking met Naturalis wordt er gekeken naar manieren om de biodiversiteit op melkveebedrijven te bevorderen. Hierbij worden ook de inzet en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in kaart gebracht, met als doel dit verder te verminderen. 

3. CO2-reductie door koolstofvastlegging in de bodem
De melkveehouders binnen het Beter voor Natuur & Boer-programma ploegen hun graslanden niet om. Hierdoor wordtCO2 vastgelegd in de bodem als koolstof. Dit innovatieve project, dat uniek is in Nederland vanwege de grootschalige metingen, draagt bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot in de zuivelketen. In 2025 worden opnieuw koolstofmetingen uitgevoerd om de voortgang te evalueren. 

4. Premieverhoging voor duurzaamheidsinspanningen
Een gezond verdienmodel staat centraal binnen Beter voor Natuur & Boer. Naast vaste afspraken over gegarandeerde afname en eerlijke prijzen, worden boeren in staat gesteld om meteen duurzaamheidspremie de kosten van de extra investeringen, voor de stappen om verder te verduurzamen, op te vangen.

Next steps
De komende periode worden de plannen door de klankbordgroep verder uitgewerkt tot een concreet voorstel. Dat voorstel zal worden voorgelegd aan het expertteam. Nadat de klankbordgroep en het expertteam tot een gedeeld conceptvoorstel gekomen zijn, zal dit een maand ter inzage gelegd via een online consultatie. Belanghebbenden kunnen dan hun zienswijzen op het conceptschema indienen.